Kriisinhallinta: Koronavirus tuhoaa suunnitelmasi silmänräpäyksessä

13.03.2020

Kriisinhallinta on nyt ajankohtaista. Siirryittekö koronaviruksen yllättäessä käyttämään kriisiin varautumisen suunnitelmaa B, vai seilaatteko edelleen samoilla ohjeilla kuin normaalitilanteessa ja luottamalla siihen, että ei se meihin osu? 

Jokaisen organisaation tulisi tehdä varautumissuunnitelma koronaviruksen kaltaiselle riskille. Luonnonkatastrofi, pandemia tai sotilaallinen konflikti voivat muuttaa nopeasti työvoiman saatavuutta, materiaalivirtoja, myyntiä ja rahoitusta. Pahimmassa tapauksessa organisaatio, joka on yhden kortin varassa, voi joutua keskeyttämään toimintansa, kun työvoimaa ja tavaraa ei saada tavallisista paikoista.

Koronavirus on jo nyt tuonut ongelmia Lapin matkailuun ja koulujen toimintaan sekä teollisuuden komponenttien saatavuuteen. Mitä teet sitten, kun tilanne eskaloituu tästä vielä lisää?

 

Kriisinhallinta – Millainen on hyvä kriisisuunnitelma?

Lentäminen on maailman turvallisin matkustusmuoto, mutta siitä huolimatta jokaisella lennolla matkustajille kerrotaan, mitä heidän tulee tehdä, jos kone putoaa. Sen sijaan organisaatiot eivät useinkaan ole valmiita, jos rysähtää.

Kriisinhallinta sisältää varautumissuunnitelman, jossa on huomioitu kriisien ennakointi, riskien arviointi, vaihtoehtoisten ratkaisujen analysointi, kriisitilanteiden johtaminen ja koko henkilökunnan etukäteen tehty perehdyttäminen. Tämä huolellisesti tehtynä säästää ihmisiä, kun tilanne on päällä.

Maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei kenelläkään luulisi olevan varaa leijailuun. Toimintasi voi keskeyttää asia, johon sinä et voi vaikuttaa millään tavalla, ellet ole varautunut siihen kunnolla.

Tiedätkö sinä, millainen varautumissuunnitelma teillä on seuraavaan pandemiaan tai laajaan lakkoon? Tiedätkö kuka ottaa asioista vastuun, kun korona on kaatanut puolet petiin tai yhteiskunta on asettanut teidät karanteeniin ja miten siinä tilanteessa toimitaan? Tietävätkö kaikki?

Olemme keskustelleet paljon näistä asioista asiakkaittemme kanssa. Jos haluat tietää aiheesta enemmän tai testata oman kyvykkyytesi kriisitilanteihin varautumisessa, tutustu https://profiant.net/ratkaisut/