Profiant - Profiant Oy - Logo

Miksi esimies epäonnistuu?

25.06.2020

Lean johtaminen yhä enemmän pinnalla – työyhteisöissä ymmärretään nyt paremmin johtamisen taidon vaikutukset. Esimies epäonnistuu, koska hän ei osaa, hän on laiska tai hän ei uskalla. Useimmiten kyse on siitä, että hän ei uskalla. Usein esimieheltä puuttuu uskallusta tunnustaa itselleen, että hän ei tiedä jotain asiaa ja kokee tilanteen nolona. Hän ei uskalla tarttua epäkohtiin tai siirtyä epämukavuusalueelle.

Lean-johtaja tekee päinvastoin. Hän tunnustaa, että ei ole kaikkitietävä, oppii virheistään ja uskaltaa tukeutua henkilöstön arviointikykyyn. Lean-johtaja toimii valmentajana ja kannustaa henkilöstöä kehittämään toimintaa.

Hyvä esimerkki hyvästä Lean-johtamisesta löytyy Futurice Oy:stä, joka on yksi Suomen nopeimmin kasvaneita tietotekniikkayrityksiä. Heidän palveluksessaan on yli 500 työntekijää ja heidät on usein valittu Suomen ja Euroopan parhaaksi työpaikaksi. Futuricen työntekijät kehittävät liiketoimintaa ja pohtivat keskenään, miten liiketoimintaa laajennetaan. Mutta miten siellä asioita johdetaan?

Mietimme, ovatko ihmiset tulleet tyhmemmiksi vai olemmeko me tehneet jotain tyhmää?

 

Futuricen alkutaipaleella hallitusammattilaiset neuvoivat johtokolmikkoa systematisoimaan yrityksen toimintaa ja näin taklaamaan johtamisen haasteita.

 ”Kokeneet yritysjohtajat sanoivat meille, että jokaisen ammattimaisesti toimivan yrityksen tulee rakentaa järjestelmiä, joilla toimintaa hallitaan ja kontrolloidaan. Ja niin mekin sitten teimme”, toteaa Tuomas Syrjänen.

 

Miten kävikään?

 

”Minun aikani alkoi mennä siihen, että hyväksyin tai hylkäsin ihmisten ratkaisuja”, Tuomas jatkaa. ”Mietimme, ovatko ihmiset tulleet tyhmemmiksi vai olemmeko me tehneet jotain tyhmää?”, kertoo Hanno Nevanlinna.

 Sen sijaan, että kaikki keskittyisivät tekemään oikeita asioita, aikaa käytettiin siihen, että asia tehdään oikein eli toimintaan sääntöjen mukaisesti.

(Laine & Meriläinen, Työn Tuuli 1/2013)

 

Lean-johtaminen: esimies osaa myös vaatia

Lean-johtamisessa ihmiset ja ihmisen kunnioittaminen ovat keskiössä. Ihmisen kunnioittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänet ”jätetään rauhaan”, eikä häneltä vaadita mitään.

 

Päinvastoin, esimies ei hoida tehtäväänsä, jos hän ei puutu yhdessä sovittujen tavoitteiden ja sääntöjen laiminlyönteihin.

 

Kyse on siitä, millä tavoin esimies vaatii. Sairaissa yrityskulttuureissa ja -yhteisöissä lean johtaminen on kaukainen haave, jota ei uskalla ääneen sanoa. Porkkanat ovat mädäntyneet maakellariin ja ruoskat viuhuvat kuin muinaisessa Egyptissä.

 

Ihmiset innostuvat kehittämään lean-mallissa

Lean-ajattelun mukaisessa työyhteisössä on luovuttu vanhanaikaisista ajatusmalleista. Ihmisiä ja yhteisöä innostetaan kehittämään omaa toimintaa ilman erillistä porkkanaa – palkkiona on oman työn sujuvuus, mielekkyys ja merkityksellisyys.

Kun yhteisöohjautuva henkilöstö kehittää oma-aloitteisesti toimintaa, lean-malli näkyy myös asiakkuuksissa. Esimiehen pöydälle ei päädy enää ”turhia” kyselyitä, vaan henkilöstö osaa toimia yrityksen ohjenuorien, arvomaailman ja tavoitteiden mukaisesti.

Lean-hankkeissa tavoite asetetaan aina korkealle, usein haetaan 50% parannusta nykytilaan. Ehkä näistä syistä Lean on aika vaikeaa. Toivon tsemppiä kaikille Lean-matkalaisille!

 

Kirjoittanut

Kai Mäenpää
Muutosjohtamisen asiantuntija

Kai Mäenpää toimii laatujohtajana ja Lean-valmentajana. Kokemusta hänellä on jo kahden vuosikymmenen edestä, ydinajatuksena Lean-menetelmät.