Tekoäly myynnissä

12.02.2025

Tekoäly myynnissä ja asiakastyössä ei rajoitu vain yksittäisiin kohtaamisiin asiakkaiden kanssa, vaan se on osa strategista ja systemaattista prosessia, joka kattaa asiakkuuden alkuvaiheesta aina pitkäaikaiseen kumppanuuteen saakka.

Vuosi 2025 on käännekohta tekoälyn soveltamisessa asiakastyöhön. Alkuinnostus on haihtunut ja pelkkien teknisten temppujen sijaan päästään viimeinkin käsiksi kestäviin ja arvoa tuottaviin ratkaisuihin.

Tekoäly myynnissä ja sen arvo asiakastyössä

Tekoäly tarjoaa yrityksille konkreettisia keinoja tehostaa asiakastyötä, parantaa palveluiden laatua ja hyödyntää dataa liiketoiminnan kehittämisessä.

Sen tuoma arvo voidaan jakaa kolmeen pääalueeseen, joista jokainen avaa uusia mahdollisuuksia käytännön sovelluksiin ja kilpailuedun vahvistamiseen.

Mallit ja laskenta

Kansainväliset suuryritykset ja Open Source -yhteisöt dominoivat tätä aluetta, joten useimpien yritysten ei kannata panostaa omia resurssejaan tähän.

Käyttäjäkokemus

Yritykset voivat tuoda tekoälyn kyvykkyyden osaksi toimintaansa sekä asiakkaille tarjottavia tuotteita ja palveluja.

Tämä alue tarjoaa suurimmat mahdollisuudet yrityksille kasvuun sekä kehittää operatiivista toimintaansa ja liiketoimintansa tuottavuutta.

Kuva asiakastiimin ihmisistä

Brändi

Yrityksen ulkoinen ja sisäinen viestintä, asiakkaiden ymmärrys yrityksestä ja tunneside siihen ovat kriittisiä kilpailukyvyn kannalta.

Yrityksen tekemät valinnat miten tekoäly myynnissä toteutetaan ja onnistuminen käyttäjäkokemusten luonnissa vaikuttaa suoraan yrityksen brändiin.

Tämä alue tarjoaa myös mahdollisuuksia erottua kilpailijoista.

Miksi mallit kannattaa ulkoistaa?

Vuonna 2025 yritysten kannattaa ulkoistaa tekoälymallien kehitys ja laskentateho suurille teknologiatoimijoille. Näiden jatkuvasti päivittyvät kielimallit vastaavat liiketoiminnan tarpeisiin murto-osalla siitä investoinnista, jota oma kehitystyö edellyttäisi.

Resurssit kannattaa suunnata asiakaskokemuksen kehittämiseen, jossa tekoäly tuo merkittävää lisäarvoa.

Tekoälysovellukset mahdollistavat esimerkiksi asiakaspolkujen personoinnin, vuorovaikutuksen automatisoinnin ja tarpeiden ennakoinnin, mikä nopeuttaa palvelua ja parantaa asiakastyytyväisyyttä.

Strategisia valintoja vuoteen 2025

Yritysten tulee investoida operatiivisten järjestelmien kehittämiseen siten, että niihin voidaan jatkuvasti ja joustavasti tuoda uusia tekoälyn kyvykkyyksiä. Continuous Deployment (CD) ja Continuous Integration (CI) ovat tällaisen kehityksen peruspilareita.

Asiakastyö on nähtävä alustana tekoälyn soveltamiselle. Tämä vaatii ajattelutavan muutosta: asiakastyötä on muotoiltava mahdollistamaan tekoälyn hyödyntäminen. Tähän liittyy myös riski: tekoälyä tulee hyödyntää niin, ettei se estä, vaan rikastaa laadukasta ja tuottavaa asiakastyötä. Erityisesti nopean muutoksen keskellä oikean tasapainon löytäminen voi olla haastavaa.

Profiant

Tekoälyagenttien aikakausi

Vuosi 2025 tulee olemaan tekoälyagenttien murrosvuosi. Nämä itsenäiset toimijat havaitsevat ympäristönsä ja suorittavat tekoälyyn perustuvia tehtäviä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Esimerkiksi sisäisen viestinnän agentti voi seurata organisaation viestintää, luoda tiivistelmiä ja tarjota tärkeitä nostoja asiantuntijoille. Asiakastyössä tekoälyagentit voivat auttaa asiakkaiden kokemuksen välittämisessä läpi organisaation.

Tekoälyagentit tarjoavat merkittävää tuottavuuden kasvua, mutta niiden käyttöön ottaminen edellyttää osaamista ja joustavaa kehitysympäristöä.

Yritykset, jotka pystyvät soveltamaan näitä teknologioita tehokkaasti, saavuttavat valtavan kilpailuedun.

Kasvuyrityksen strategia

Tekoäly muokkaa työelämää ja yritysten toimintamalleja, mutta sen rooli osana organisaatiota on edelleen muotoutumassa. Yritykset voivat pohtia, haluavatko ne hyödyntää tekoälyä itsenäisinä järjestelminä vai luoda toimintamallin, jossa tekoäly ja ihmiset työskentelevät rinnakkain.

Näiden vaihtoehtojen välillä tehtävät valinnat voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen pitkän aikavälin kasvuun ja kilpailukykyyn.

Tekoäly myynnissä, Jussi Hannunen

Toimeen vuonna 2025

Nyt on aika ottaa ensimmäinen askel kohti tekoälyä hyödyntävää myyntiä ja asiakastyötä.

Päätös siitä, miten tekoälyä hyödynnetään, muovaa paitsi yrityksen tulevaisuutta myös sen tapaa luoda arvoa ympäristölleen.

Millaisen polun sinun organisaatiosi valitsee?

Kirjoittaja

Artikkelin on kirjoittanut Jussi Hannunen, joka on hiljattain liittynyt Profianttiin.

Jussilla on laaja kokemus tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassa, sekä organisaatioiden muutosprosessien läpiviennistä tekoälyn aikakaudella.

jussi.hannunen@profiant.net

 

 

Lisää blogikirjoituksia

Suorahaku piristyy

Suorahaku piristyy kevättä kohti

Kun talvi väistyy ja maa alkaa sulaa, herää myös luonto uuteen eloon. Samankaltainen herääminen on havaittavissa työmarkkinoilla pitkän hiljaiselon jälkeen. Monissa organisaatioissa on havaittavissa rekrytointien määrän kasvua, mikä tekee tästä ajankohdasta...

Kiire ja ajanhallinta

Kiire

Kiire on yksi pahimmin arkea rajoittavista, kuluttavista ja uuvuttavista asioista. Kiire on kuitenkin ensisijassa tunne. Ahdistava tunne, joka aiheutuu pelosta ettei saa sitä tehtyä mitä pitäisi saada tehtyä. Ahdistus tulevan tulemisesta silmille - eikä sen...

Palautteenantokulttuuri urheilujoukkueissa - Henri Aallon blogi.

Palautteenantokulttuuri urheilujoukkueissa ja myynnissä

Mitä myyntitiimit voivat oppia ammattiurheilijoiden tavasta antaa ja vastaanottaa palautetta? Haastavat taloudelliset ajat korostavat yritysten sisäisen hyvinvoinnin, tehokkuuden ja keskinäisluottamuksen arvoa. Yksi keskeinen määrittäjä terveelle ja toimivalle...

Myynnin tehokkuus paljon porukkaa tietokoneella

Myynnin tehokkuus ja ajankäytön mestarointi

Jatkuva kiireen tuntu työelämässä voi johtua useasta tekijästä. Yksi keskeinen syy on työtehtävien määrän ja monimutkaisuuden kasvu, mikä voi ylittää yksilön kyvyn hallita niitä tehokkaasti. Teknologian kehitys on lisännyt odotuksia nopeasta vastaamisesta ja...