Pelottava, ahdistava, alentava myynti – Osa 1

22.01.2021

Myynti. Sano se ääneen. Kuulostele miltä sana myynti tuntuu. Minkälaisia tunteita ja mielikuvia se sinussa herättää? Sana itsessään tarkoittaa monenlaisia työtehtäviä, ja yksittäisenä sanana kertoo yhtä vähän kuin esimerkiksi johtaminen.

Myynti ja sen tekeminen kymmenien vuosien ajan business to business-sektorilla erilaisten tehtävien parissa, on siitä jo jonkinlainen kuva ja käsitys syntynyt. Nykyisessä roolissani organisaatioiden työntuottavuuden kehittäjänä, törmään toistuvasti asenteisiin, jotka myös isossa kuvassa jarruttavat koko yhteiskunnan kehitystä ja Suomen kasvua. Eihän me mitään myyjiä olla. -Saila Saarelma

Emmekö? Elämän kaikilla osa-alueilla törmäämme tähän taitoon. Miten hyvin saat jälkikasvusi haluamaan kanssasi samaa asiaa? Kuinka hyvin osaat perustella kumppanille näkökantaasi? Miten ideasi ja ajatuksesi ymmärretään kollegojen kesken? Harvassa ovat organisaatiot, joihin virtaa euroja sisään muuten, kuin pankista tai myymällä. Myynti tulee siis eteemme elämän jokaisessa vaiheessa ja osa-alueessa.

Milla, kerro vähän itsestäsi?

Olen 24-vuotias kauppatieteiden maisteriopiskelija Tampereelta. Olen aina ollut aika pelkäämätön uusien asioiden äärellä ja koenkin rohkeuden olevan yksi vahvuuksistani. Parhaimmillani olen sosiaalisissa tilanteissa, kunhan vain pääsen alkuun, sillä omaan myös jännittäjän luoteenpiirteitä.

Loppuvuodesta 2019 päätin, että seuraavaksi kesäksi haluan oman alan töitä. Näin jälkikäteen pohdittuna, en todella tiennyt, mitä edes tarkalleen ajattelin oman alan töillä. Olin kuitenkin päättänyt saavani töitä ja hain todella erilaisia paikkoja pohtimatta työtehtäviä sen enempää vielä siinä vaiheessa.

Sain haastattelukutsun erääseen työpaikkaan henkilöstöpuolelle, joka piti sisällään vahvasti myyntityötä. Ollessani haastattelussa mietin mielessäni jatkuvasti, että enhän minä nyt mikään myyjä voisi olla. Ajattelin, etteihän sellainen työ nyt ainakaan olisi niitä oman alani töitä. Muutama päivä haastattelun jälkeen sain kuitenkin puhelun, jossa kerrottiin minun saaneeni työpaikan.

 

Halusin miettiä. Ainut syy tuumaustauolle oli myyntityön osuus työnkuvassa. Olin todella epäileväinen myyntityötä kohtaan, sillä olin sitonut näkökulmani ahdistelevaan puhelinmyyjään, joka ei ymmärrä lopettaa ennen kuin puhelimen toisessa päässä oleva on jo ärsyyntynyt. Pienen pohdinnan jälkeen tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että miksi ihmeessä en antaisi työlle sekä itselleni mahdollisuutta ja niin otin työpaikan vastaan.

 

Myynti ja sen monet rumat kasvot

Vaikka työelämä on muuttunut paljon viime vuosien aikana ja on syntynyt täysin uudenlaisia työpaikkoja, koen myyntityön edelleen nostattavan palan monen kurkkuun. Osasyynä tähän varmasti on täynnä epäilyksiä oleva tumma pilvi jo myynti-sanan ympärillä.

Kertoessani opiskelijakavereille kokemuksiani uudesta työstäni, sain usein kommentteja, että heistä ei olisi tuohon tai he eivät koskaan voisi edes harkita myyntityötä, sillä sehän on kuin imurikauppiaana olemista. En voisi väittää, etteivätkö omat ajatukseni vuosi sitten olleet täysin samanlaisia.

Kuitenkin on tärkeää pohtia, miksi myyntityö herättää niin paljon ahdistavia ja negatiivisia tunteita suomalaisissa iästä huolimatta. Jostain minäkin olin näkökulmani muodostanut.

Mutta mikä sai Millan asenteen muuttumaan? Siitä lisää osassa 2.

Milla Siivonen on Profiantin trainee, jonka rohkeus ja avoimuus on tehnyt meihin kaikkiin vaikutuksen.
Tutustu kaikkiin Profiantteihin täällä.

 

Voimmeko olla avuksi? Jätä yhteydenottopyyntö.

Voit myös jättää Millalle kysymyksen, johon hän voi vastata seuraavan blogin yhteydessä!

 

11 + 12 =