Profiant - Profiant Oy - Logo

Ystävyys testi – onko etätyö ystävä vai vihollinen

18.12.2020

Etätyötä ja sen mahdollisuuksia on vatvottu pitkään, ja nyt etätyö onkin yhtäkkiä pakon sanelemana ns. ”uusi musta”.  Fyysisesti hommat on sujuneet hämmästyttävän hyvin, ja nyt on aika antaa vähän huomiota myös psyykkisille tekijöille, operatiivisen toiminnan sujuvuus ei yksinään riitä työn tuottavuuden ja hyvinvoinnin mittariksi pitkällä aikavälillä.

Etätyö ja sen kaksi puolta

Etätyön kiistattomia etuja ovat mm. ajansäästö ja joustavuus. Kolikon toinen puoli taasen sisältää mm. erillisyyden ja merkityksettömyyden kokemuksia.  Keskeistä on selvittää missä ja miten juuri oma organisaatio kokee suurimmat haasteet.

On paljon helpompaa perustaa kehitystoimet tietoon kuin oletukseen. Tee ystävyys testi käyttämällä Zeffin ilmainen stressitestiä, joka havainnollistaa syitä etätyön stressille. Liittyvätkö koetut haasteet mahdollisesti teknologiaan, olosuhteisiin tai vaikkapa työvälineisiin?

Laadi tiimin pelikirja: Ystävyys on aina parempi kuin vihamies

Jotta positiiviset kokemukset etätyön suhteen vahvistuisivat, tutut perusasiat korostuvat entisestään:

  • sovitut pelisäännöt
  • selkeät tavoitteet
  • palautteen saaminen
  • yksilön merkitys
  • yksilön rooli kokonaisuudelle

Tiimin oman ”pelikirjan” laadinta helpottaa tätä työtä. Pelikirja voidaan laatia yhteisen ohjatun keskustelun pohjalta ja työskentelytapojen analysoinnin avulla. Jos vuorovaikutus on aiemmin ollut yksi elämän isoista haasteista, ei se ole nyt ainakaan vähentynyt. Rakettitiedettä ei tämäkään ole, mutta usein jää omin voimin tekemättä.

Samat lääkkeet eivät tepsi kaikille

Persoonakohtaiset erot käyttäytymisessämme ja motivoitumisessamme asettavat niin esimiestyön, kuin itsensä johtamisen koetukselle. Se mikä yhdelle ei merkitse mitään, voi toiselta viedä yöunet.

Voimme siis tahattomasti jarruttaa työn tuottavuutta monin tavoin. Hieman keskittymällä ja tiedostamalla ihmisten erilaisuutta saamme kokemuksemme mukaan organisaatiolle merkittävää hyötyä.

Hauska ja valaiseva etätyöpersoonallisuuden testi, joka antaa osviittaa mitä erilaisuus on ja miten se ilmenee (halutessasi organisaatiotasollakin) löytyy täältä.

 

Kirjoittajat

Saila Saarelma

Valmentaja, työtapamuotoilija

Asiakaslähtöinen myynti
Tuloksellinen tiimityö
Itsensä johtaminen

LinkedIn

Janne Vainikainen

Customer Success Director

Zeffi helppokäyttöinen kyselytyökalu

LinkedIn

Piditkö artikkelista? Katso myös muut blogimme!

Jätä yhteydenottopyyntö

15 + 3 =